Historiikki

En enää vanhuuden, tylsyyden tai muun huvin vuoksi muistanut paljoakaan. Siksi seuraavassa tekstissä faktat [ja nämä kommentit hakasuluissa] ovat Jussi Vainikaisen ja muutaman muun, sen sijaan valheet, emävalheet ja muut epämääräisyydet minun. Väliotsikoissakaan ei ole mitään mieltä.

First Contact

Tiistaina, joulukuun 12. päivänä kerääntyi yliopiston kirjaston toisen kerroksen kalseaan kokoushuoneeseen 15 outoa tyyppiä. Kokoonkutsujana olivat pitkäaikainen fandomveteraani Kimmo Isokoski sekä Juho Järvelin, jotka olivat Kimmon julistein kutsuneet scifistä ja fantasiasta kiinnostuneita koolle. Kutsun olivat kuulleet ja siitä aktivoituneet Jussi Vainikainen, Johanna Vainikainen, Virpi Flyktman, Veli Maaranen, Petri Pietiläinen, Pasi Huovinen, Toni Riihioja, Otto Kopra, Olli-Pekka Alapiessa, Jukka Jalkanen, Aki Hammarén, Michael Coleman, Juha Issakainen ja Jari Satka. Ei siellä kyllä mitään ihmeellistä tapahtunut. Keskusteltiin vain kuulemma siitä, mitä voitaisiin jatkossa tehdä ja katseltiin toisten hassuja naamoja. Sovittiin seuraavan kokoontumisen paikaksi Ilokivi. Tapahtuman jälkeen jotkut lähtivät skifi-tyyliin kaljalle.

Jo aiemmin samana syksynä Pertti Kivelä oli etsiskellyt omalla tahollaan sf-harrastuksesta kiinnostuneita henkilöitä tarkoituksenaan luoda jonkinlaista sf-toimintaa Jyväskylään. Kimmo ja Juho ehtivät kuitenkin hieman aikaisemmin. Näinhän se aina maailman suurissa keksinnöissä käy. Useat suurhenkilöt toimivat samaan aikaan, samaan suuntaan

Zu Warriors of Magic Mountain - 42!

Ravintola Ilokivi, tuttu myös muista yhteyksistä oli scifihörhöjen toisen kokoontumisen näyttämönä tammikuussa 1990. paikalla oli hurjasti uutta porukkaa: Jyrki Valkonen, Pekka Timonen, Marko Ahonen, Tero Jukola, Jukka Viitasaari, Jukka Jalkanen, Irma Hirsjärvi, Johanna Vainikainen, Esa Kuru, Mika-Petri Lauronen, Rauno Huttunen, Pertti Kivelä, Seppo Kujala ainakin. Hurmiohenkisesti päätettiin tehdä kaikenlaista, muun muassa lehtiä, kirjallisuusmatineoita sekä elokuvien tekoa ja katselua. Siksi Johanna Vainikainen on esiintynyt ihmisenä hienossa videossa Kotiinpaluu (koska näyttää aivan Faye Dunawayltä) ja Sid Sid Keränen samassa elokuvassa esittäen sianlihaan käärittyä kättä. Mutta viis siitä! Valittiin uusi puheenjohtaja Kimmo Isokoski, vpj Rauno Huttunen sekä sihteeri/rahastonhoitaja Petri Pietiläinen. Valittiin kaikenlaisia muitakin mutta olkoon nyt. Tehtiin hieno pöytäkirja ja äänestettiin tiukasti seuran nimestä. Virallisen pöytäkirjan mukaan kokouksessa oli ollut 13 henkeä, joten on mielenkiintoista, että seuran nimiehdotuksista "42" voitti "Stalkerin" äänin 16-12.

[Virallinen pöytäkirja on väärennetty joskus kokouksen jälkeen. Läsnä oli parisenkymmentä henkeä, mutta ei kyllä 28:aa, mikä seikka saattaa seuran nimeämistapahtuman melko mielenkiintoiseen valoon...]

Tässä vaiheessa HYSFK ja Ari Veintie ilmaisi innostuksensa "Äänekosken lähellä olevan scifiseuran syntymisestä" (kysykää Arilta miksi). Ja jossakin tässä vaiheessa Jyväskylän Kesä -nimisestä paikasta soitettiin Helsinkiin pörröiselle Toni Jerrmanille ja kysyttiin voisivatko nämä oudot Helsingin skaifaihenkilöt järjestää jotain kivaa maaseudun nuorisolle. Jerrman sanoi että "mitäs te tänne soittelette, onhan teillä siellä omiakin hörhöjä, soittakaa vaikka, no vaikka jollekulle". Ja niin puhelin soi jossain päin Jyväskylää.

"Haloo, Marko Ahonen puhelimessa..."

Samoihin aikoihin ensimmäisessä videoillassa 30.1.1990 koettiin syvästi Night of the Living Dead, Eraserhead, Evil Dead.

The Lord of the Rings I

Ja tietysti Tolkien pullahti esiin: Suomen ensimmäisessä virallisessa yhteisöasumiskohteessa, Tuulenkylässä, Kuokkalassa osoitteessa Muurarintie 2 pidettiin 13.3.1990 Jyväskylän ensimmäinen Tolkien-ilta ("tuo kotoasi omat Lembas-keksisi sekä olutkolpakkosi, mutta muista Pomppivassa Ponissa parasta lie..."). Otto Mäkelä taisi ilmestyä joukkoon ensimmäistä kertaa Tolkien-illassa. Vahvistamattomien tietojen mukaan hänet haettiin kotoa Coca Cola -pullolla houkutellen.

Ja mafia liikkui: 20.3. oltiin yliopiston kirjaston ryhmätyöhuoneessa.

Videoillassa 10.4. katseltiin mm. Bad Taste (sitä ennen Petri Pietiläinen piti esitelmän aiheesta Utopia - onko se mahdollinen - yliopiston kirjaston ryhmätyöhuoneessa. Päätettiin ilmeisesti jälleen siirtää mafiaillan paikkaa, sillä 17.4. se pidettiin Kirjailijatalolla.

[Tässä tilaisuudessa muistaakseni seuran kunniakas, korkeatasoinen ja yllätyksellinen lehti, Alienisti sai nimensä.]

5.5.1990 pidettiin extramafia - älkää kuulkaa kysykö miksi, mutta se pidettiin tietysti Lillukassa, liikkuvina virtuaalivieraina olivat ainakin The Adventures of Buckaroo Banzai, Liquid Sky, Shogun Assassin ja Time Bandits.

[Lillukkaan mentiin tietysti siksi, että päästiin juomaan. Taidettiin myös lähettää kutsut muillekin sf-seuroille, mutta eihän sinne ketään muualta tullut. Juotiin siis booli ja blog itse.]

The Dispossessed

Kesäkuun alussa -90 Jyväskylän tieteisfantasiaklubi olikin sitten jo konkurssikypsä, mutta niin oli Alienisti- lehtikin valmis. Sen varjolla jäsenkirjeissä voitiin ilmoittaa postitusmaksujen keräämisestä (puuh.). Hyväntahdon eleenä (maksuksi yhteistalon käytöstä?) pidettiin Tuulenkylän yhteistalossa 10.6.1990 lastenelokuvatapahtuma. Tämä oli alkuna mm. myöhemmin muotoutuvalle, Suomen parhaalle Tolkien smialille nimeltään Everholtin Metsäsiat! Tarjolla olivat Kaunotar ja Kulkuri, Ohukainen ja Paksukainen sekä Prinsessa Ruusunen.

Pitkä kesätauko päättyi 16.10.1990 mafiailtaan, joka pidettiin luonnollisesti ravintola Katrillissa (missä!?!?!). 23.10.1990 pidetyn videoillan kutsussa luki: "ohjelmassa EI splatteria ja tarkoitus olisi jopa keskustella katsottavista elokuvista". Hmm.

Seuran toiminta kattoi todella koko kaupungin - kuten jatkossakin käy ilmi: 1.11.1990 sivistyksellinen tapaaminen pidettiin Kirjakahvilassa.

Takaisin Kantakrouviin mafianpitoon mentiin 20.11.1990, koskapa edellinen mafianpitopaikka, Katrilli meni konkurssiin välittömästi 42:n siirrettyä tapaamisensa sinne. Köyhiä ovat scifi-ihmiset. (Paitsi mitä sarjakuviin, siideriin, olueeseen ja viskiin tulee). Stephen King -videoillassa 31.1.1991 tuotiin esiin ensimmäisen kerran joku Kesä-niminen "kulttuuri"-tapahtuma, ja väläyteltiin mahdollisuuksia saada joku davidbrin tai brianaldiss tänne huitsinnevadaan.

Life in South Park, Central Finland

Kirjakahvilassa keskusteltiin 5.3.1991 sarjakuvista ja valmistauduttiin 9.3.1991 Ilokivessä pidettävään Star Trek -tapahtumaan. Teatteriravintolan Aalto-kabinetissa (kuinka helvetissä näihin on kukaan löytänyt???) pidettiin mafiailta 19.3.1991. Jäsenlehdessä harrastettiin armotonta Aikakone-lehden mainontaa "vaikkei Tähtivaeltajakaan paskempi ole": hyvä Kimmo!!

Pitkäperjantaina (29.3.)paneuduttiin Tuulenkylässä uskonnolliseen rienaukseen (mm. Brianin elämä) ja todistettavasti jotkut nauttivat pyhää henkeä.

Tiedote Tuulenkylän videoillasta 7.5. kertoo paljon: "Tarkoituksena on keskustella erityisesti Kesästä ja seuraavasta Alienistista". Mafiapaikan paikkaa ei edes viitsitty ilmoittaa: "jossakin se kuitenkin pidetään, tulkaa vaan" (oisko ollu Ahosen Markon kirjoittama?).

Kirjailijatalossa Johanna Sinisalo ja Leena Peltonen pitivät 15.-16.6. moniäänisesti ja runsaasti kehutun kirjoittajakurssin maukkaine ruokatarjoiluineen. Tapahtumaa koskevassa tiedotteessa mainitaan vapaamuotoinen, paikallisten kirjoittavien henkilöiden tapaaminen ("Myöskin oluenmyynti (lihavoitu) pyritään järjestämään").

Alien

Ensimmäinen Jyväskylän Kesän scifitapahtuma 18.6!! Ulkomaisena kunniavieraana Ian Watson, joka saunottiin ja hierottiin (pienet pulleat kädet). Kotimaiset Liisa Rantalaiho, Jukka Heiskanen, Johanna Sinisalo, Matti Savolainen, Eeva Jaeger, Leena Peltonen (syyttäkää kaikesta Marko Ahosta). Kesän elokuvasarja oli reipas: Robocop, Stalker, Blade Runner, Dyyni, Star Trek IV, Avaruusseikkailu 2001, 2010, Total Recall. Jälkipeli juotiin Teatteriravintolan Ainola-kabinetissa. Reilu meininki poiki myös jatkopaikan Suomen vanhimman festivaalin, Finland Festivalsin perustajajäsenen, tuon aurinkojen auringon - Jyväskylän Kesän kainalossa.

Ensimmäiset keskiluokkaistumisen merkit: seuran tiedotteessa maininta Time Managereista. Lisää menestymisen merkkejä: Elokuussa 1991 Johanna Vainikainen julkaisee ensimmäisen Legolas-lehden - ajoissa!

Syksyn ensimmäinen videoilta 28.8.1991 Tuulenkylässä: "ohjelmistosta ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta tavan mukaan tarjolla on huonoja, huonompia ja loistavia eläviä kuvia (ja ehkäpä jopa Star Trekiä)".

Tunteiden paloa!!! 8.10.1991 katsottiin Kirjakahvilassa Nekromantic II ja KESKUSTELTIIN elokuvasta. Pahoinvoinnin ja inhon keskellä koettiin romanttisiakin hetkiä, väittivät jotkut pervertikot. Kuukautta myöhemmin kirjakahvilakeskustelussa aiheena olivat erikoistehosteet ja 10.12. Aseistetut Machonaiset (JEEEE!!).

Ensimmäinen Jyväskylässä pidetty scifiseurojen yhteistyökokous 30.11.1991 SF- seurojen yhteistyökokous, video- ja yöbileet Ilokivessä -mukana sangen mukavasti porukkaa. Pizzalaatikot tukkivat hätäuloskäynnin. Saman päivän Aseistetut Machonaiset -Kirjakahvilakeskustelun jälkeen keskusteltiin, oh boy... ja illalla pidettiin 42:n vuosikokous ja pikkujoulut Hirsjärven Ipan luona. Muistelen hämärästi että teimme ruokaa ja jotain boolia - vai???

[Tällöin taidettiin valita myös Otto Mäkelä puheenjohtajaksi ja Paula Heinonen sihteeriksi ja rahastonhoitajaksi. Molemmat hoitivatkin sitten näitä tehtäviään vuoteen 1999 saakka suorastaan uskomattoman hyvin. Oton käytännön asioiden organisointikyky on ollut erityisen korvaamaton eri tapahtumien (mm. lukuisat Star Trek -tapahtumat sekä Jyväskylän Kesän sf-päivät) järjestelyissä, Paulan pitäessä hyvän huolen seuran kukkaronnyöreistä. Kiitos Paulan 42:lla riittää postimerkkejä ainakin vuoteen 2006 saakka...]

The Lord of the Rings II

Sata vuotta Tolkienin syntymän jälkeen, 3.1.1992 olivat Johanna Vainikainen, Hanna Järvinen ja Mikael Ahlström kutsuneet kokoon asiasta kiinnostuneet: perustettiin Suomen Virallinen Tolkien-seura.

Kivelän Pertin hautajaiset olivat 4.1.1992 Keuruulla. Kaipaamme häntä yhä paljon.

[Pari sanaa Pertsasta niille lukijoille jotka eivät ehtineet tutustua häneen: Pertsa oli pysyvästi sidottu pyörätuoliin. Hänen puheensa oli hyvin epäselvää ja liikekoordinaationsa huono, mikä teki yksinkertaistenkin asioiden suorittamisesta hänelle vaivalloista. Fyysiset rajoitteensa hän korvasi periksiantamattomalla sitkeydellään ja terävällä älyllään. Sinä liian lyhyeksi jääneenä aikana minkä Pertsa oli joukossamme, hän osallistui kykyjensä mukaan useimpiin 42:n tapahtumiin ja ehti toimittaa kaksi ensimmäistä Alienistin numeroa ennen kuin sairaus lopulta vei voiton hänestä.]

The Bride of #42 - Alienistissa 30.1.1992 Jyväskylän Science Fiction Seura 42 onnittelee Tuula Halttusta ja Markku Jaatista, joiden tähtilaivat ovat telakoituneet yhteisen avioliiton rauhansatamaan.

Jyväskylän Kesää suunniteltiin täyttä häkää - Watson oli luvannut kehua kokemuksiaan, jotta saisimme Robert Holdstockin vieraaksi.

Mafiailta 17.2.1992 (ja missä missä missä??) Jäsenmäärä on kivunnut 52:een. Jäsentiedotteessa kehutaan sarjakuvataiteilija & kuvittajabarbaari Petri Hiltusen Ilokiveen tulevaa näyttelyä. Syystäkin- kävi ilmi. Lutakossa oli kuulemma alkanut pyöriä gore- videoklubi (tuokaa sensuuri takaisin - nämä hienot asiantuntijapiirit ovat katoamassa!!)

Aliens

"First Contact" Kirjailijatalolla :Vanhat Herrat saapuivat Jyväskylään esitelmöimään 8.2.1992. Pari kännistä jyväskyläläistä kävi räyhäämässä paikalla (en minä enkä Isokosken Kimmo ainakaan...). [Phöh... siv.seur.huom.]

Neljäs Alienisti ilmestyi. Ensimmäinen Oton päätoimittama ja Sid Sid Keräsen taittama.

Helmikuussa lähetetyssä tiedotteessa tapahtui outoja: oli sovittu että mafiat ovat Tirran Jyväskylä-kabinetissa, videoillat Tuulenkylässä ja Kirjakahvilatapaamiset Kirjakahvilassa. Eli tässä tällainen luettelo vain siksi, että se näyttää niin ihanalta: kevät 1992:

[Kirjakahvilassa pidetyistä esitelmä- ja keskusteluilloista täytyy erityisesti muistaa kiittää Petri Pietiläistä, joka seuran alkuvuosina piti ansiokkaasti yllä sf:ään liittyvää sisältökeskustelua. Petrin jätettyä aktiivipalveluksen keskusteluillatkin sitten hiipuivat pikkuhiljaa pois.]

Bored of the Rings

Jyväskylän Kesä - Fantasiatapahtuma sai merkittävästi näkyvyyttä mediassa ja keräsi Jyväskylän yliopiston vanhan juhlasalin täpösen täyteen 10.- 11.6.1992! Ulkomainen kunniavieras oli Robert Holdstock, joka saunotettiin ja hierottiin (valtavat selkälihakset). Kotimainen alan kerma oli myös paikalla: Kersti Juva, Juhani Hinkkanen, Hannu Hiilos, Boris Hurtta, Johanna Sinisalo, Eeva- Liisa Tenhunen, Mikko Kurki-Suonio. Tapahtumaan kuului myös Tolkien-konsertti ja illanvietto Lutakossa. Elokuvat: Time Bandits, Valkoinen Peura, Legend, Company of Wolves, Blood and Black Lace. Hämäykseksi loppubileet siirrettiin Laajavuoreen, Vuorilammen saunalle - muistatteko millainen oli Leena Peltosen menu!!! [Maukasta oli!] Holdstock osasi juoda olutta, nauhoittaa pöydällä tanssivien naisten laulua ja löytää hukattuja vaatekappaleita. Mutta metsään häntä ei saa viedä. Se on pelottava paikka.

Kesän silloinen puheenjohtaja kehui tapahtumaa ja lupasi seuraavan vuoden kauhutapahtumaan Stephen Kingin. Olisipa pitänyt lupauksensa. Jätkästä ei taida olla enää mihinkään. Ja sitä paitsi Hirsjärven Irma pyydettiin konkurssikypsän Kesän hallitukseen ja ensimmäisenä vaadittiin allekirjoittamaan 100 000 mk:n vekseleitä.

Mafiat vakiintuivat pidettäväksi joka kuukauden 3. tiistai klo 18.00, paikkana uusi ja jännittävä Sohwin kabinetti. Olutta juotiin jo miehen malliin. Videoillat (kannibalismia, trekkilöitä, sekalaista) vakiintuivat pitkäksi aikaa Tuulenkylään, juhlia pidettiin siellä ja täällä, matkusteltiin Finnconeihin, Tampereelle ja Turkuun. Ipan luona ja Oton luona erityisesti syötiin (jälleen uusi keskiluokkaistumisen merkki). Tiedotusmaksun maksaneita vuonna 1992 oli 52 kappaletta, joista Jyväskylän ulkopuolelta 19.

Seura keräsi kapitaalia erityisesti Star Trek- tapahtumilla, myös 6.3.1993.

Alien 3

19.-20.6.1993 Kauhutapahtuma Jyväskylän Kesässä. Täydellinen menestys, joka näkyi kulttuurilehtien palstojen keskustelussa koko seuraavan vuoden. Lukemattomia haastatteluita, uskovaisten herjauksia (kristillisten vaaliehdokas Erkki Arvaja: "minut keskeytettiin toistakymmentä kertaa ivahuudoin ja herjauksin" (Seurakuntaviesti). Valitettavasti nämä Arvajan kuvailemat tapahtumat eivät löytyneet hänen esityksestään tehdyltä videointaltioinnilta.) Pj. prof Sirkka Heiskanen-Mäkelä, luennoitsijat Suzy McKee Charnas, Lisa Tuttle, Alan Jones, Toni Jerrman, Jukka Halttunen, Eija Elo, Johanna Sinisalo, Raija Paananen, Nalle Virolainen, Harto Hänninen jne. Huikean korkeatasoinen, analyyttinen, asiantunteva seminaari.

Ehdottomasti vaativin esiintyminen oli kuitenkin Timo Surkalla: umpijuovuksissa, luistimet jalassa salin pitkät rappuset laskeutunut ja sitten puhujanpönttöön kiivennyt Surkka ulosti ensin sokelluksella ja törkypuheilla puolet kuulijoista, ja piti sitten selkeän, loistavan, itseironisen ja koskettavan esitelmän aiheesta "minun pelkoni". Esityksestä ihastunut toimittaja ei esityksen jälkeen saanut valitettavasti saanut Surkasta irti järjen sanaa. Minä sain irti Surkan luistimet.

Jossakin vaiheessa ohjelma oli lähes tunnin etuajassa mutta kukaan ei tiiviin tunnelman tiimellyksessä huomannut mitään. Elokuvat: Inferno, Night of the Living Dead, Rocky Horror Picture Show, Sect/La Setta, Hellraiser. Eikä kukaan vetänyt meitä oikeuteen vieläkään kiellettyjen elokuvien esittämisestä, maksullisesti. Lukekaa muuten ne hurjat jutut Kantosen Jussin artikkelista. Man with a disco knowledge, too! Hienot loppubileet Vuorilammella. Monet uivat, Charnas ja Tuttle saunoivat kuin ikänsä hommaa tehneet, Alan Jones ei uskaltanut saunaan lainkaan. Ruoka oli fantastista!

Dark Star

Varmuuden vuoksi pidettiin 21.9.1993 uusien jäsenten värväysilta Sohwilla. Joitakin uusia kasvoja ilmestyikin, niistä jotkut ovat vieläkin mukana. Ja taas uusi paikka: Vanhalla Ortopedialla 22.10. Tähtipäivien yhteydessä videoilta (Dark Star, The Right Stuff), Ilokivessä rahankeruuta tartunnan saaneilta: 27.11.1993 Star Trek -tapahtuma.

Vuonna 1994 videoillat jatkuvat (Wild Palms, Animeita, Crow, Nighmare Before Christmas jne), Trekkitapahtumia pidetään, seura on rikastunut: tiedotusmaksua ei kerätä kuin uusilta jäseniltä. Ja palkintoja 8.3.1994 Kesän kauhutapahtumalle myönnetään Dark Fantasyn Kultainen moottorisaha Vuoden 1993 mainetekona. Kantosen Jussin kanssa seistiin siellä Quentin Tarnatinon, Mikhael Jacksonin ja Shidney Pollackin joukossa. Yliopistolla Vahvojen naisten elokuvat -sarja vavisutti neitseellisiä opiskelijapoikasia, joiden hätä sarjan jälkeen oli lähes käsinkosketeltava. Hyvä Rise!!!

Pi

18.-19.6.1994 Jyväskylän Kesä pidettiin teemalla Ken elää hän näkee. Oikeasti aiheena oli hard core scifi, jolla jujutettiin paikalle aika lauma keski-ikäisiä sadetakkisia miehiä. Tapahtuma oli saanut ARVON. Se pidettiin nyt yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Neal Stephenson (USA) piti tietotekniikkaa maailman pelastajana, Mario Kivistik (VIRO) kertoi ettei kaikilla ole siihen varaa kenties koskaan. Fantastinen seminaari sisälsi runsaasti myös etukäteisvalmistautumista ja jälkihoitoa Sohwilla. Puhujina olivat fantastiset Maarit Verronen, Johanna Sinisalo, Leena Peltonen, Kate Alhola, Jussi Kantonen, Kimmo Lehtonen, Juhani Hinkkanen, Markku Lehto, Timo Siivonen. Kirjailijatalolla pidetty Philip K. Dick Symposium sai Hannu Waaralan orgastiseen riemuun: voiko kirjallisuudesta puhua näin mehukkaasti??

Tapahtuman jälkeen kysyttiin voitaisko pitää Finncon Jyväskylässä ja vastaus oli että juu kyllä olkaa hyvä vaan. Sen kuultuaan Ipa (muiden perässä) riensi Vuorilammen saunaan itkemään - aavistaen mitä tuleman pitää, mutta pian oli kyyneleet tyrehdytettävä, sillä tuli tiukka paikka. Risto Pohjonen suoritti ns. Tequila SunRisen: kuistin penkiltä suoritettu vaakakierre niskat taittaen alas portaisiin. Paikalle tilattiin ambulanssi (onneksi ulkomaiset vieraat olivat poistuneet) ja Ipa, tuo Keski-Suomen Florence Nightingale astui niskatukeen puetun, solvauksia ja muita törkeyksiä latelevan miehen vieressä läpi sairaalan jokaisen röntgenlaitteen, yllään lyijyliivit ja kädessään moppi. (lisää veroja heti ja hoitohenkilökuntaa!). Lisää aiheesta Alienisti The Left Hand of #42 (jossa on myös mm. Jussi Kantosen mehukas artikkeli peplum-elokuvista).

Sen jälkeen seura ei sitten ollutkaan enää rikas: tiedotusmaksua kerätään jälleen. Se on hyvä se.

22.10.1994 Star Trek -tapahtuma "Are We Getting Old"

Vuonna 1995 Trekkailu alkaa olla jo hallitsemattomissa. Porukkaa tapahtumissa kuin pipoa. Myös tuleva Finncon95 tuhoaa mielenterveyttä, haittaa perhe-elämää ja ehkäisee valmistumista. Kysymys: kuinka hankitaan 30 000 mk? Vastaus: Se kerätään. Onneksi yhteistyö eri kaupunkien scifistien kanssa toimii kuin hirvi. Muistattehan Tampereelta saadun julisteen: Hannele Parviala ja leijuva silmä?

[Rahankeruu oli suorastaa uskomaton saavutus Irmalta, joka suoritti koko operaation yksin!]

Ja mammonaa kertyy: Videotykki asennetaan Musiikkiopistolle. Aika mukava oma videoelokuvasali, kiitos Otto Mäkelän tehokkaan toiminnan! Ja hyvä paikka trekkibileille.

Tiedotteessa mainitaan mafiaillan paikka: Sohwin kabinetti ("uusi savuton paikka"). Jumpe, missä me tässä välillä oikein kokoonnuttiin? (Siellä sun täällä, lat. huom.) Rise on tervehtynyt, hän siirtyy Alienistin päätoimittajaksi (Tervehtynyt? Päätoimittajaksi? Seriously...).

Childhood's End

FINNCON JYVÄSKYLÄSSÄ 17.-18.6.1995 Tapahtumaan saapuu eri puolilta Suomea yli 2 000 kävijää. Storm Constantine, Vonda N. McIntyre sekä "weeell weee in Teexas, you knoow" Bruce Sterling kilpailivat ankarasti puheenvuoroista, Bruce voitti. Hänet saunottiin ja hierottiin (tyypilliset kirjailijan niskalihakset) kuitenkin - kuten muutkin. Markku Lappalainen, Suomen hakkerihuiput, Tero Norkola, Sirkka Heiskanen-Mäkelä, Leena Peltonen, Marja Sinkkonen ja monet muut sulostuttivat täydellistä tapahtumaa. Middle-Errr... kokosi Suomen Tolkienistit paikalle. Jyväskylä kohisee edelleenkin A-Salin Satyricon-tapahtumasta - jonka bakkanaalista menosta Kesän hallitus kielsi puhumasta sanaakaan... Hämmästyttävin ohjelma oli kenties Kirjailijatalon illanvietto teemalla "Tuo tekstisi ja häpäise itsesi". Tapahtuman aloitti mies Turusta (ei http), joka luki innokkaat lukijat koomaan. Täydellinen menestysilta! Ankara tapahtuma vei kaikkien voimat: Everholtin metsäsikojen Senja Hirsjärvi joutui sairaalaan tiputukseen, loput burnoutlomille.

Deep Blue

1996 Pitkä hiljaisuus. Hyvin pitkä. Festivaaliorganisaatioiden yhdistäminen oli suuri muutos - ja Jyväskylän Kesän scifilepovuosi. Kesässä ajetaan läpi puheohjelman muutosta Finncon-formaatilla.

Vuonna 1997 jatketaan sangen rutiinilla: videoiltoja pidetään kuukausittain (mutta sähköisessä maailmassa dokumentit tuppaavat katoamaan joten emme tiedä mitä katsottiin), klubi-illat kuukausittain. Suomen Tolkien-seuran vuosikokous ja Trekkibileet pidetään 6.12.1997.

Jyväskylän Kesässä heinäkuussa The Amazing James Randi räjäyttää pankin. Salintäysi yleisö nauttii täysin siemauksin valkopartaisen taikurin skeptikkopaljastuksista. Toimittajia oli sietämättömän paljon.

Good Omens

Vuonna 1998. Videoiltoja ja klubi-iltoja kuukausittain. Jyväskylän Kesän rocktähti, kirjailija Neil Gaiman aiheuttaa mellakoita ja sekasortoa. Mies vietiin saunaan (vahva niska, hyvät lihakset)- ja nyt siellä jossakin rakentuu suomalainen sauna elefantinnahkaiselle miehelle. (Se on valmis ja toimii hyvin!)

1999. Videoiltoja ja klubi-iltoja lähes kuukausittain. Ihmiset ovat alkaneet pariutua ja lisääntyä laajemminkin. Ipasta tulee seuran ensimmäinen mummu (mitä - etkö sää oo vielä nähny niksupetterin kuvaa, ootas mulla on niitä paljon...). [Arghh!]

Videotykki siirretään Musiikkiopistolta Huoneteatterille. Jyväskylän Kesässä kaikenlaista hienoa, mutta nopeakätisin- ja kielisin oli Readingin yliopiston tekoälyguru Kevin Warwick. Jälleen kriisivuosi: sihteeri ja puheenjohtaja eli Paula Heinonen ja Otto Mäkelä muuttavat Helsinkiin. Turun Finnconissa tehdään päätös pitää Finncon jälleen Jyväskylän Kesän yhteydessä vuonna 2001.

2000. Video- ja klubi-iltoja kuukausittain, Kesässä teemana Kaaos, yhteistyötä tehdään nyt mm. Nokian Tampereen Research Centerin scifihaluisten työntekijöiden kanssa. Kesässä ulkolaiset vieraat filosofi Daniel C. Dennet ("seuraava Bertrand Russell": Marvin Minsky) sekä kirjan Techgnosis kirjoittaja Eric Davies.

Vuonna 2001. FINNCON! KOSMOS! ???

[Jep. Tämmöistä tämä skiffy-harrastus täällä on: Eräs henkilö (arvatkaa kuka!) keksi taas vaihteeksi (ja kaikkien muiden järkytykseksi) järjestää Finnconin Jyväskylässä.]

Risto Pohjonen