Cyberpunkin Hopeamies -- Bruce Sterling

(Täydellinen esittely TÄHTIVAVELTAJASSA 3/92)

Bruce Sterling on yksi tämän hetken kovimpia ja kiinnostavimpia amerikkalaisia scifi-kirjailijoita ja paljon muutakin kuin cyberpunkin kakkosmies.

Kun vuonna -86 Gibsonin NEUROMANCER keräsi kaikkien yllätykseksi kaikki scifi-maailman merkittävimmät palkinnot, oli ilmeistä, että Sterlingin puheet scifi-vallankumouksesta olivat vaikuttaneet vanhoillisiinkin scifi-piireihin. Pian tämän jälkeen muutkin Mirrorshades-ryhmästä saivat ansaittua kuuluisuutta ja syntyi ilmiö nimeltä cyberpunk -- kaikkien 15-vuotiaiden tietokonepelifriikkien lempikirjallisuus.

Sterlingin tuotannosta lähinnä cyberpunkkia ovat ARTIFICIAL KID (Suom. Taistelija, FAN-sarja) ja ISLANDS IN THE NET. Sterlingin ehkä merkittävin teko cyberpunkin puolesta oli erinomainen MIRRORSHADES-antologia (Suom. Peililasit, Jalava), joka on mahtava ja monipuolinen kokoelma koko 80-luvun väkevimmän scifi-kirjoittajajoukon novelleja.

Parasta 80-luvun Sterlingiä ovat kuitenkin Shaper/Mechanist -tarinat eli romaani SCHISMATRIX (Kuun kiertolaiset, FAN-sarja, 1995) ja osa CRYSTAL EXPRESS -kokoelman novelleista. (Kaksi novellia ilmestynyt suomeksi TÄHTIVAELTAJASSA.) Shaper/Mechanist kertoo kaukaisessa tulevaisuudessa itseaiheutetun evoluution kahtia jakamasta ihmiskunnasta -- tajunnanlaajentajista ja kehonrakentajista. Shaper/Mechanist -tarinoissa Sterlingin mielikuvitus on villeimmillään ja hänen omaperäinen tyylinsä vahvimmillaan.

Bruce Sterling oli ensimmäisiä, jotka julistivat cyberpunkin kuolleeksi. Vuonna 1991 hän kirjoitti William Gibsonin kanssa DIFFERENCE ENGINEn. Se oli selvästi molemman kirjailijan yritys päästä eroon cyberpunkkarin manttelista. Siitä huolimatta Difference Engine on mielenkiintoinen ja monitasoinen vaihtoehtohistoriatarina viktoriaanisen ajan Lontoosta.

Bruce Sterling on scifi-kirjailijaksi harvinaisen poliittinen eläin. Hän on tulisieluinen liberalisti ja kansalaisoikeuksien esitaistelija. Sterling on vakuuttava puhuja ja innostava kirjoittaja. Erityisesti hän on puolustanut tietoverkkoja käyttävien oikeuksia ja vapauksia. HACKER CRACKDOWN on jännittävä ja tosi tarina siitä miten systeemi tietoisesti tuhoaa yksilön vapauden ja samalla luovuuden. Kirjan teksti on saatavissa internetistä.

Bruce Sterlingin tarinoissa on aina draivia. Hän ei edes yritä miellyttää lukijaa tai päästää tätä helpolla, mutta silti hän aina kykenee ottamaan mielenkiinnon haltuunsa. Parhaimmillaan Sterling on novelleissa. GLOBALHEAD on erinomainen esimerkki hänen monimuotoisesta ja tasokkaasta novellityylistään. (Yksi kokoelman novelleista on julkaistu TÄHTIVAELTAJASSA 1/95). Kokoelma on ehdottomasti paras tapa tutustua Sterligin monipuoliseen ja vahvaan tyyliin.

Bruce Sterlingin uusin romaani HEAVY WEATHER tuo taas esiin aivan uuden kuvan hänestä kirjailijana. Heavy Weather on yhtenäisempi kuin Sterlingin aikaisemmat romaanit ja ehkä myös helpommin sulatettavissa. Se kertoo tulevaisuuden romahtaneesta maailmasta, jossa ainoat toimivat järjestelmät ovat maailmanlaajuinen tietoverkko ja katastrofiapu. Se kertoo myös hirmumyrskyistä ja zippiestä Texasin autiomaassa.

Bruce Sterling on tulevaisuuden tietoyhteiskunnan airut, Robin Hood, joka taistelee Isoa Veljeä vastaan, sananvapauden, ihmisoikeuksien ja globaalin solidaarisuuden puolesta. Bruce Sterling tietää mitä tulevaisuus tuo mukanaan, hänen puheitaan kannattaa kuunnella tarkkaan.

KESKEINEN TUOTANTO:


Kimrai Lehtonen

TÄHTIVAELTAJA